Series 35



Radiology Objective Type Questions
(Series – 35)


Q. 1. The presaturation pulses usually occur,
(a). Prior to the excitation pulses
(b). After the 180 degree pulses
(c). Between 90 degree and 180 degree pulses
(d). Prior to the TE


Q. 2. The effect of scatter cannot be reduced by
(a). Selecting kVp
(b). Using a faster fluorescent screen
(c). Using a grid
(d). Collimating to minimum exposed area


Q. 3. Spot out the correct statement about macroradiography requirement
(a). A stationary tube
(b). An x-ray tube with an ultrafine focus
(c). A stationary grid
(d). A non screen film pack


Q. 4. X-rays findings of Achalasis are, except
(a). Plain x-ray will show dilated oesophagus with air/fluid/food levels.
(b). Dilated oesophagus often has a sigmoid appearance.
(c). Distal oesophagus look like a ‘bird beak’ appearance.
(d). There is no intermittent emptying seen in achalasia.


Q. 5. Spot out the wrong statement about chronic cholecystitis
(a). Chronically inflamed gall bladder is distended with mucus.
(b). Rarely the gall bladder becomes shrivelled up and small.
(c). Gall bladder contracts sufficiently after a fatty meal.
(d). Gall bladder may not be visualised due to obstruction of cystic dust.


Q. 6. Causes of gas in the wall of the stomach are all except
(a). Emphysematous gastritis
(b). Ischemia
(c). Gastric pneumatosis
(d). Typhoid


Q. 7. CT will show in infarct, except
(a). CT can differentiate between thrombotic and embolic infarct.
(b). Area of diminished density may be seen within 2 hours of   developing symptom.
(c). Both
(d). None


Q. 8. CT will show communicating hydrocephalus as, except
(a). Enlargement of ventricles
(b). Enlargement of basal cisterns
(c). Enlargement high density areas
(d). Periventricular high density areas


Q. 9. Best investigation for temporal bone fracture is
(a). CT
(b). MRI
(c). X-RAY
(d). US


Q. 10. Which of the following techniques uses piezoelectric crystals?
(a). US
(b). NMR
(c). X-ray diffraction
(d). Xeroradiography






Answers


Q. 1    -  (a)
Q. 3    -  (b)
Q. 5    -  (c)
Q. 7    -  (c)
Q. 9    -  (a)



Q. 2    -  (b)
Q. 4    -  (d)
Q. 6    -  (d)
Q. 8    -  (d)
Q.10   -  (a)





Powered by LPKH3
https://www.youtube.com/channel/UCleeJ5MzECpP6zMWIM60ttg
 

Series 24 25 26 27 28 29 30 31 32  33  34 ... 36


No comments:

Post a Comment

Popular Posts