Series 34




Radiology Objective Type Questions
(Series – 34)


Q. 1. Ultrasound waves have a frequency greater than
(a). 5,000 cycle/sec
(b). 10,000 cycle/sec
(c). 20,000 cycle/sec
(d). 15,000 cycle/sec


Q. 2. Ultrasound waves are produced as a result of PE properties of the substances.
(a). True
(b). False
(c). Partial true Partial False
(d). Not given


Q. 3. The most important natural crystals possessing the property of Piezo electricity are
(a). Quartz
(b). Lead Zirconate
(c). Barium titanate
(d). Sodium Quartz


Q. 4. Ultrasonic appearance of hepatic hematoma is
(a). Echogenic
(b). Isodense
(c). Sonolucent
(d). All


Q. 5. Average velocity of ultrasound in human soft tissues is ........... m/sec.
(a). 1450
(b). 1480
(c). 1540
(d). 1580


Q. 6. Most intratesticular lesions are
(a). Benign lesion
(b). Inflammatory
(c). Traumatic
(d). Malignant


Q. 7. Basal echogenic areas are detected in the stage of placental grading
(a). Grade 0
(b). Grade I
(c). Grade II
(d). Grade III


Q. 8. The most useful foetal bone for ultrasonic measurement is the
(a). Humerus
(b). Femur
(c). Tibia
(d). Radius


Q. 9. Indications for liver imaging are all except
(a). Evaluation of liver size, shape and position
(b). Evaluation of abdominal masses
(c). Detection of focal space occupying lesion such as abscess, haematous, tumor and cyst
(d). None of above


Q. 10. Most common tumors to be calcified is
(a). Caniopharyngioma and Meningioma
(b). Dermoid
(c). Glioma
(d). Chordoma





Answers


Q. 1    -  (c)
Q. 3    -  (a)
Q. 5    -  (c)
Q. 7    -  (c)
Q. 9    -  (d)



Q. 2    -  (a)
Q. 4    -  (d)
Q. 6    -  (d)
Q. 8    -  (b)
Q.10   -  (a)





Powered by LPKH3
https://www.youtube.com/channel/UCleeJ5MzECpP6zMWIM60ttg

Series 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 33 ... 35

No comments:

Post a Comment

Popular Posts